wtorek, 29 października 2013

Szpinak z serem feta obok soczewicy czerwonej czyli szybki obiad w trzech kolorach


Skład (3 osoby):
– 450g szpinaku mrożonego,
– 350g soczewicy czerwonej,
– 270g sera feta (bez chemii),
– 1 cebula,
– 4 ząbki czosnku,
– olej rzepakowy do smażenia,
– sól, pieprz czarny do smaku.
Skład odpowiedni dla diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej)
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Szpinak (koniecznie mrożony – świeży ma dużo salicylanów) rozmrozić.
Na odrobinie oleju podrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać szpinak. Smażyć aż woda ze szpinaku odparuje. Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozgnieciony czosnek. Zamieszać. Podać z ugotowaną soczewicą. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz