wtorek, 8 października 2013

Makowiec z nutką bananową – bez mielenia maku

Skład:

– 2 banany,
– 200g masła,
– szklanka maku,
– szklanka cukru,
– szklanka mąki,
– 4 jajka,
– 1 łyżeczka sody,
– masło i kasza manna do formy.
Skład dostosowany do diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej, z wyjątkiem sody, która nie jest szkodliwa).
W garnku roztopić masło, dodać mak i cukier. Ostudzić. Wymieszać na jednorodną masę. Dodać jajka i mąkę wraz z sodą. Wymieszać. Foremkę (tortownica fi 25cm) wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Ułożyć na cieście pokrojone w talarki banany. Piec 1 godzinę w temp. 200 stopni. Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz