wtorek, 15 października 2013

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem

Skład:
– 1 średni kalafior,
– 250g makaronu penne pełnoziarnistego,
– 2 łyżki masła prawdziwego,
– 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
– 300ml ciepłego mleka,
– 100g + 10g startego żółtego sera,
   (Emmentaler firmy Milbona),
– sól i pieprz biały do smaku.
Skład dostosowany do diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej).
Kalafior podzielić na różyczki, umyć, zalać wodą i ugotować w osolonej wodzie. Nie gotować zbyt długo – powinien być lekko al dente.
Równolegle gotować w osolonej wodzie makaron. Nie zbyt długo – również powinien być al dente. Przed odcedzeniem dodać odrobinę oleju, aby po przestygnięciu się nie posklejał.
W czasie przygotowywania makaronu i kalafioru przygotować beszamel.
W rondlu rozpuścić masło, powoli dosypywać mąkę, jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką lub robotem. Mieszać, na wolnym ogniu, aż do uzyskania masy, która będzie jednorodna i jednocześnie będzie bulgotać, gdy nie będzie mieszana.
Na chwilę wyłączyć palnik, powoli dolewać ciepłe mleko, jednocześnie mieszając. W czasie dolewania mleka powtórnie włączyć palnik i podgrzewać na wolnym ogniu. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy.
Ciągle podgrzewając na wolnym ogniu, dosypywać starte 100g sera żółtego (koniecznie Emmentaler firmy Milbona lub Łowicz gdyż nie mają salicylanów – chemii spożywczej, konserwantów i barwione są beta-karotenem, a nie annato) i energicznie mieszać, do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z palnika.
Doprawić solą i pieprzem białym (czarny ma dużo salicylanów). Powtórnie zamieszać. Dodać do makaronu, wymieszać, następnie dodać kalafior, znów wymieszać. Mieszać ostrożnie, żeby z kalafiora nie wyszła „ciapa”.
Tak przygotowaną potrawę włożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć pozostałym tartym serem i opiekać (bez przykrycia) w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20min.
Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz