wtorek, 22 października 2013

Szybki soczysty sernik na okrągło

Skład (mała tortownica Ø25cm):

- 1kg twarogu gotowego w wiaderku (bez dodatków),
- 1,5 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka masła,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- duża miska.
Skład dostosowany do diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej).
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do dużej miski wkładamy żółtka i masło, dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Dodajemy cukier, olej, mleko, twaróg, znów mieszamy bardzo dokładnie łącząc składniki. Delikatnie dodajemy ubite białka. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy i połączymy ze sobą, wylewamy masę na małą tortownicę (Ø25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 90min w 180°C (bez termoobiegu). Gotowe! Smacznie, szybko i bez salicylanów.
Uwaga: w czasie stygnięcia ciasto opada, ale tak ma być – nie ma się czym przejmować…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz