czwartek, 3 października 2013

Puszysty omlet na słono lub słodko czyli śniadaniowo lub deserowo


Składniki:
– 3 jajka,
– 1,5 łyżki mąki pszennej,
– olej,
– szczypta soli,
Dodatki na słono:
– trochę pokrojonej w kostkę cebuli,
– natka pietruszki,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu białego.
Dodatki na słodko:
– 1 gruszka drobno pokrojona,
– 1/2 łyżeczki cukru pudru.
Skład dostosowany do diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej).
Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę. Do białek dodać mąkę oraz żółtka i zamieszać, potem dodać cebulę i posiekaną natkę, znów zamieszać. Wymieszane składniki wlać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć pod przykrywką, NA MAŁYM OGNIU na jednej stronie, aż do zarumienienia, później przewróć na 2 stronę.
Jeśli omlet ściął się z góry, to do przewrócenia na drugą stronę można użyć pokrywki lub talerza o średnicy większej od patelni, położonego jak pokrywka. Omleta przerzucić na drugą stronę, energicznie odwracając patelnię do góry nogami, na przyłożoną pokrywkę, potem omlet zsunąć z pokrywki na patelnię.
Jeśli się nie ściął to nie obracać w ten sposób, bo się przyklei do pokrywki. W takim przypadku należy go zsunąć z patelni na talerz/pokrywkę w taki sposób, aby zarumieniona strona była na talerzu. Potem talerz przyłożyć do odwróconej do góry nogami patelni i energicznie odwrócić.
Podawać można z pokrojonym pomidorem (nie ze sklepu! – koniecznie własnej hodowli lub ze sprawdzonego źródła), który świetnie komponuje się smakowo i kolorystycznie z omletem. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.
Na słodko.
Ten omlet można przygotować z drobno pokrojonymi gruszkami (zamiast cebuli i pietruszki), wówczas można po wylaniu ma patelnie masy włożyć je w środek zakryć masą. Podawać z sosem klonowym.

1 komentarz:

  1. Omlecik. Mniam. Zawsze w niedzielę sobie robię na płatkach, przede wszystkim owsianych. Moja wersja

    OdpowiedzUsuń