czwartek, 21 listopada 2013

Szparagowy kurczak z orzechami na słoneczniku


Skład:

– 0,5kg piersi kurczaka,
– 750g mrożonej fasolki szparagowej,
– garść obranych orzechów laskowych,
– garść łuskanego słonecznika,
– 3 ząbki czosnku polskiego,
– 1 łyżka oleju słonecznikowego,
– sól, bały pieprz do smaku.
Danie odpowiednie dla diety niskosalicylanowej (brak chemii spożywczej i mało salicylanów).
Pierś umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.
Fasolkę ugotować al dente, ewentualnie można odgrzać w mikrofalówce.
Słonecznik i orzechy rozgnieść w moździerzu lub zblenderować i wrzucić na patelnię z grubym dnem. Prażyć, aż lekko zbrązowieje. Uwaga żeby nie spalić! Do prażonych orzechów i słonecznika wrzucić pokrojonego kurczaka.
Smażyć na wolnym ogniu, jeśli w czasie prażenia wydzieliło się mało tłuszczu, to można dodać oleju. Posolić, dodać odrobinę pieprzu białego (czarny ma zbyt dużo salicylanów). Po usmażeniu się kurczaka dodać na patelnię ugotowaną uprzednio fasolkę. Podsmażyć, doprawić solą do smaku. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz