Czas jesiennych słot, zbliżających się przymrozków oraz dużych skoków temperatury między drogą do pracy a domem i pracą sprzyjają przeziębieniom i ułatwiają wirusom grypy wtargnięcie do organizmu, który jest pozbawiony naturalnego wsparcia w salicylanach. Wbrew pozorom salicylany, to pożyteczna związki wspierające organizm, niestety nie dla ludzi uczulonych na salicylany, którzy nie mogą korzystać ze wsparcia w formie miodów, herbatek lipowych, konfitur malinowych i innych domowych sposobów wspierania odporności organizmu, opartych na naturalnych salicylanach. Nie wspominając już o popularnej aspirynce na początki przeziębienia.
Nie jest to jednak sytuacja beznadziejna – są metody wpierania organizmu innymi metodami niż salicylanowymi. Mam tu na myśli witaminę C, czosnek w drażetkach, czosnek naturalny, cebulę.
Nie jest to jednak sytuacja beznadziejna – są metody wpierania organizmu innymi metodami niż salicylanowymi. Mam tu na myśli witaminę C, czosnek w drażetkach, czosnek naturalny, cebulę.
Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu i jest niezbędna dla naszego organizmu, gdyż:
- nie może być syntezowana w organizmie
- jest niezwykle istotna w wielu procesach biochemicznych i metabolicznych (bierze m.in. udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych),
- uczestniczy w utrzymaniu prawidłowej odporności,
- wpływa na zachowanie prawidłowej pracy układu immunologicznego w trakcie oraz po intensywnych ćwiczeniach fizycznych (korzystny efekt uzyskuje się stosując dawkę 200 mg oprócz zalecanego dziennego spożycia witaminy C),
- przyczynia się do normalnego tworzenia kolagenu i dzięki temu prawidłowego funkcjonowania kości, zębów, chrząstek, dziąseł, skóry i naczyń krwionośnych,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Jedyny problem z witaminą C polega na tym, że w handlu jest dostępna w formie tabletek powlekanych, która to powłoka jest szkodliwa dla salicylanowców i części alergików. Niektórzy radzą sobie z tym zmywając powłokę, jeszcze inni rezygnują z witaminy C w tabletkach. Odkryłem jednak sposób polegający na zakupie witaminy w kapsułkach pod marką Gold-Vit. Skład tego środka (mikrokapsułkowany kwas L-askorbinowy -wit.C, bioflawonoidy cytrusowe, celuloza mikrokrystaliczna – substancja wypełniająca, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, kapsułka [żelatyna – składnik otoczki, barwniki: E171]), wydają się nie mieć salicylanów. Bardziej ostrożni mogą spożyć witaminę bez kapsułki. Dla mnie ta tabletka okazała się nieszkodliwa, jak jest z Tobą musisz wypróbować – najlepiej w małych dawkach.

Wszystkie jego zalety trudno wymienić:
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc równocześnie przed zgagą, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo,
- wpływa korzystnie na drogi oddechowe,
- reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych,
- działa jak łagodny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze,
- działa także na paciorkowce Streptococcus, poza tym gronkowce Staphylococcus, mikobakterie wywołujące gruźlicę i bakterie okrężnicy,
- olejek eteryczny występujący w czosnku działa skutecznie w niskich stężeniach na bakterie beztlenowe uczestniczące w zakażeniach jamy ustnej i górnych dróg oddechowych,
- zwalcza infekcje dróg moczowych,
- działa profilaktycznie i leczniczo także przy zatruciach ołowiem,
- stosowany zewnętrznie do lewatywy w leczeniu owsicy i irygacji przy rzęsistkowym zapaleniu pochwy,
- świeży sok hamuje także rozwój wirusów grypy,
- działa napotnie, obniża gorączkę i ciśnienie krwi,
- redukuje zapalenia,
- jest przeciwutleniaczem chroniącym wątrobę,
- obniża poziom prostaglandyny PG2 zmniejszając ból w czasie miesiączki.
Niestety ma dwie wady – w formie naturalnej brzydko pachnie i coraz częściej pochodzi z Chin. Ma też wadę trzecią, która dotyczy wszystkiego, co jemy – w nadmiarze szkodzi (w skrajnych sytuacjach dojść może do uszkodzeń wątroby i nerek).
Ja używam czosnek forte w składzie: bezzapachowy ekstrakt z czosnku 2 mg, witamina D (cholekalcyferol) 2,5 µg, substancje dodatkowe (olej sojowy, żelatyna, glicerol, dwutlenek krzemu).
Czosnek naturalny najlepiej na parę minut przed zjedzeniem zgnieść – po kilku minutach spożywać w formie zgniecionej (wówczas ma lepsze zdolności grzybobójcze).
Ja używam czosnek forte w składzie: bezzapachowy ekstrakt z czosnku 2 mg, witamina D (cholekalcyferol) 2,5 µg, substancje dodatkowe (olej sojowy, żelatyna, glicerol, dwutlenek krzemu).
Czosnek naturalny najlepiej na parę minut przed zjedzeniem zgnieść – po kilku minutach spożywać w formie zgniecionej (wówczas ma lepsze zdolności grzybobójcze).

Podobnie jak czosnek cebula ma zbawienny wpływ na organizm i od zawsze stosowana jest w medycynie ludowej, a od kilkunastu lat doceniana w medycynie akademickiej. Zalety cebuli można wymieniać w nieskończoność, podobnie jak zalety czosnku:
- zapobiega rozszerzeniu się procesów trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminujący gazy i regulujący stolec,
- zmniejszaj zawartość cukru we krwi a więc polecany cukrzykom,
- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok),
- niszczący robaki, zwłaszcza owsiki,
- pozytywnie wpływa na zapalenia skóry, pomagając w leczeniu ran,
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa,
- według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost „dobrego” cholesterolu – HLD, a obniżenie „złego” – LDL.

Jak widać można skutecznie zwiększyć odporność organizmu nie używając salicylanów. Bez salicylanów da się żyć!
Jeśli macie jakieś własne doświadczenia w suplementacji odpowiedniej dla salicylanowców (triada aspirynowa, pokrzywka salicylanozależna, astma aspirynowa itp.), to zapraszam do pisania komentarzy, które z pewnością przydadzą się innym borykającym się z tymi przypadłościami. Zapraszam też do pisania ewentualnych krytycznych doświadczeń z opisanymi przeze mnie suplementami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz