czwartek, 14 listopada 2013

Ryż z jabłkiem na karmelu

Od pewnego czasu chodzi z mną ryż z jabłkiem. Takie wspomnienie z dzieciństwa jesiennych smaków. Niestety klasyczny przepis wymaga cynamonu, którego nie można stosować w diecie niskosalicylanowej. Problem udało się rozwiązać stosując zamiast cynamonu karmel, który nie ma w ogóle salicylanów, a jednocześnie świetnie się komponuje ze smakiem jabłek.
Skład:
– 4 jabłka Złoty Delicjusz
(Golden Delicious),

– 1 gruszka,
– 4 łyżki cukru,
– 2 torebki ryżu,
– 2 łyżki mleka skondensowanego.
Skład odpowiedni dla diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej).
Jabłka (koniecznie Delicjusze – mają mało salicylanów) i gruszkę umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Ryż ugotować, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukier wrzucić na patelnię i intensywnie podgrzewać do czasu gdy zacznie się rozpuszczać, potem zmniejszyć intensywność podgrzewania, aby się nie przypalił. Podgrzewać aż się nie zamieni w brązową ciecz – płynny karmel.
Do karmelu dodać pokrojone owoce i na dużym ogniu smażyć aż zmiękną.
Dodać ugotowany ryż i mleko. Przesmażyć przez około 1 minutę. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz