czwartek, 28 listopada 2013

Szpinak z jajkiem i soczewicą

Nie ma jak szybki obiad po powrocie z pracy. Głód rzuca człowieka po ścianach. Wszyscy czekają z napięciem, burczy w brzuchu. A tu czary, mary i jest w kilkanaście minut – smaczny i pożywny…
Skład:
– 450g szpinaku mrożonego,
– 350g soczewicy czerwonej,
– 2 jajka,
– 4 ząbki czosnku,
– olej rzepakowy do smażenia,
- pęczek natki pietruszki,

– sól, pieprz biały do smaku.
Danie odpowiednie dla diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej)
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Szpinak (koniecznie mrożony – świeży ma dużo salicylanów) rozmrozić.
Szpinak smażyć na oleju, aż odparuje nadmiar wody. Wbić jajka oraz dodać rozgnieciony czosnek. Zamieszać. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Smażyć do czasu ścięcia się jajek. posolić i popieprzyć do smaku (zalecam pieprz biały – ma mniej salicylanów, ale odrobina czarnego też nie powinna zaszkodzić).
Podawać z ugotowaną soczewicą. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

1 komentarz: