wtorek, 1 kwietnia 2014

Ciasto z ciecierzycy bez cukru, glutenu i tłuszczu

Niespodzianka! Ciasto z niczego i na dokładkę ekspresowe. Mimo, że bez mąki, to trudno zauważyć, że nie ma w sobie grama zboża.
Zadowoli wszystkich, bo jest niskosalicylanowe, nie ma cukru i grama tłuszczu, zatem jest doskonałe dla "wszelkich" diet... No chyba, że ktoś jest uczulony na któryś ze składników - np. orzechy.

Skład:
  • 1 puszka ciecierzycy (240g),
  • 2 jajka,
  • pól szklanki ksylolitu,
  • niecałe pół łyżeczki sody,
  • garść orzechów laskowych,
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej i wegetariańskiej.
Ciecierzycę odsączyć i zmielić w blenderze na jednorodną masę.Utłuc orzechy w moździerzu, dodać do masy z ciecierzycy. Wbić jajka, dodać pozostałe składniki i powtórnie zblendować lub dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę umieścić w blasze (ja użyłem aluminiowej, jednorazowej keksówki). Piec w temperaturze 180st. C przez 40min.
Gotowe! Szybko, smacznie i z godnie z dietą!

1 komentarz:

  1. wygląda smacznie :) totalnie przepis dla mnie, osoby na wiecznej diecie ;) "nic, a jednak coś". Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń