Nie jest to konkretne danie, raczej starodawny przepis, znany nie tylko Żydom, który można przyrządzić na wiele sposobów - trochę tak jak bigos lub barszcz ukraiński. Danie to, pod różnymi postaciami jest znane też w Maroku - „skheena”, w Tunezji - „bekalia”, w Iraku - „thbit” i w Indiach - „chamin”.
Ja proponuję dziś modyfikację tego przysmaku. Modyfikacja będzie polegać na tym, że będzie to danie ekspresowe, a mimo to równie smaczne jak oryginał oraz jarskie (w tradycyjnej kuchni też jest znany w tej formie - przecież nie każdego było stać na każdy szabat zdobyć wołowinę!).
Skład:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchewka,
- 1 mały seler,
- 1 mała pietruszka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 100g kaszy pęczak,
- 2 łyżeczki koperku suszonego,
- garść suszonej żurawiny lub słodka gruszka,
- natka pietruszki do przystrojenia,
- sól, pieprz do smaku. Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, wegetariańskiej, wegańskiej
Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz warzywa. Podsmażyć tak, żeby cebula była słodka, a warzywa al-dente. Następnie dodać fasolę wraz z zalewą i żurawinę (żurawiny nie dodawać w wersji niskosalicylanowej), chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną gorącą kaszę, koperek i jeśli nie dodano żurawiny, to w zamian wrzucić pokrojoną w kostkę obraną gruszkę - dokładnie wymieszać.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą!
Żurawina ma bardzo dużo salicylanów i masakrycznie uczula. Ja się kiedyś tak nią załatwiłam, że potem jeszcze przez pół roku odczuwałam konsekwencje. Tak więc z własnego doświadczenia przestrzegam wszystkich salicylanowców przed żurawiną.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTak, jak napisane w przepisie - w wersji niskosalicylanowej żurawiny nie stosować! Zamiast żurawiny gruszka bez skórki!
UsuńZaintrygował mnie ten przepis i mam nadzieję, że jutro taki czulent stanie na moim stole;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, rzeczywiscie wygląda to smakowicie, mam nadzieje ze keidys bede mial czas to zrobic.
OdpowiedzUsuńinteresujący przepis, wyszło bardzo dobre
OdpowiedzUsuń