Kaczka mnie napadła!
Ma przerąbane
- będzie gotowana.
Warzywa już obrane.
Teraz wodą gulgotana
Za 2 godziny jest zjadana...
Warto spróbować.
Skład:
Ważne, żeby gotowac na wolnym ogniu, bo dzięki temu uzyskamy rosół klarowny i aromatyczny. Po tym, jak szumy przestaną się pojawiać dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, umyty uprzednio pęczek lubczyku (połowa), liście pora oraz obraną i przypaloną na palniku cebulę. Gotujemy przez 1,5 godziny- cały czas na wolnym ogniu. Nadal nie solimy!
Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Czekamy aż się wszystko zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu 40 min.
Uwaga na pieprz, bo ma salicylany, nie przesadź. Po to jest czosnek i przypalona cebula, aby nadać intensywnego, przyprawowego smaku.
Rosół podawać z makaronem jajecznym lub ryżowym. Makaron posypać pokrojonym drobno lubczykiem (druga połowa pęczka).
Bulion można zamrozić w woreczkach na mrożonki, dzięki temu da się go wykorzystać jako składnik innych zup, czy sosów, zawsze kiedy będzie taka potrzeba.
Ma przerąbane
- będzie gotowana.
Warzywa już obrane.
Teraz wodą gulgotana
Za 2 godziny jest zjadana...
Warto spróbować.
Skład:
- korpus z kaczki ze skrzydłami i szyją,
- 2-3 marchewki,
- 1-2 korzenie pietruszki,
- zielona część pora,
- korzeń selera,
- dwa ząbki czosnku,
- cebula,
- ziele angielskie-kilka ziaren ,
- 3-4 liście laurowe,
- lubczyk,
- sól, pieprz do smaku. Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej (uwaga na przyprawy), bezglutenowej (uwaga na makaron- powinien być ryżowy, jaglany lub inny bezglutenowy).
Ważne, żeby gotowac na wolnym ogniu, bo dzięki temu uzyskamy rosół klarowny i aromatyczny. Po tym, jak szumy przestaną się pojawiać dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, umyty uprzednio pęczek lubczyku (połowa), liście pora oraz obraną i przypaloną na palniku cebulę. Gotujemy przez 1,5 godziny- cały czas na wolnym ogniu. Nadal nie solimy!
Dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Czekamy aż się wszystko zagotuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu 40 min.
Uwaga na pieprz, bo ma salicylany, nie przesadź. Po to jest czosnek i przypalona cebula, aby nadać intensywnego, przyprawowego smaku.
Rosół podawać z makaronem jajecznym lub ryżowym. Makaron posypać pokrojonym drobno lubczykiem (druga połowa pęczka).
Bulion można zamrozić w woreczkach na mrożonki, dzięki temu da się go wykorzystać jako składnik innych zup, czy sosów, zawsze kiedy będzie taka potrzeba.
Wpis naprawdę interesujący. Myśle, że nie jedna osoba będzie tym zaciekawiona.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, alternatywnie dla rosołu z kury
OdpowiedzUsuńu mnie rosół z kaczki jest co jakiś czas, jako miła odmiana
OdpowiedzUsuńWypróbowałem - wyśmienity
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię z kury, nawet nie wiem czemu
OdpowiedzUsuńZ kaczki wydaje mi się pełniejszy w smaku
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze smakuje rosół na kaczce, jednak moim faworytem jest wołowina ;)
OdpowiedzUsuńMoim faworytem są właśnie rosoły gotowane na drobiu
OdpowiedzUsuńDla mnie rosół z kaczki jest o wiele lepszy niż wołowy
OdpowiedzUsuńJa w sumie nigdy nie jadłem takie z kaczki, chyba że o czymś nie wiem
OdpowiedzUsuńDla mnie smakują bardzo podobnie, nie wiem czy zauważam różnicę
OdpowiedzUsuńRosół z kaczki to najpyszniejsze danie!
OdpowiedzUsuńSuper blog. Zawiera ciekawe informacje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rosoły na kaczce, dają taki niespotykany i niepowtarzalny smak i aromat.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Nie miałam okazji jeszcze jeść takiego rosołu, ale mam nadzieję, że się to zmieni.
OdpowiedzUsuńRosół z kaczki to jedna z moich ulubionych zup i na pewno zrobię go z twojego przepisu.
OdpowiedzUsuń