sobota, 9 maja 2015

Wątróbka drobiowa - pyszna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu

Wątróbka drobiowa - składnica wszystkiego co dobre i łatwa w przygotowaniu.
W zaledwie stugramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się:
  • niemal 10mg żelaza, czyli aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka! Dla przypomnienia dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi u mężczyzn 12mg, a u kobiet 18mg;
  • ponad 3,5mg cynku, co pozwala pokryć około 30% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej;
  • około 19g protein o wysokiej wartości biologicznej,
Wątróbka drobiowa dostarcza potężnej dawki witaminy A oraz witamin z grupy B, zwłaszcza kobalaminy (witamina B12), ryboflawiny (witamina B2) oraz niacyny (witamina B3).
Przy zakupie wątróbki należy uważać na jej świeżość - podroby mają to do siebie, że szybko się psują, dużo szybciej niż mięso. Dlatego wybierając podroby, należy ocenić zarówno ich wygląd jak i zapach. Wątróbka powinna mieć jednolity kolor, bez jaśniejszych i ciemniejszych przebarwień, błyszczącą powierzchnię, być śliska w dotyku. Jeśli jest lepka i/lub pachnie zamiast mięsem octem czy po prostu podśmierduje lepiej dać sobie spokój z jej zakupem. 

Skład:
  • 700 g wątróbki drobiowej,
  • 3-4 spore cebule,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej i bezglutenowej.
Cebulę obrać i pokroić w piórka i posolić. Usmażyć na oleju, tak aby lekko się przyrumieniła. Odłożyć na czysty talerz.
Wątróbkę umyć w zimnej wodzie, jeśli jest zbyt duża to poporcjować. Nie solić, bo stwardnieje!
Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć ze wszystkich stron, aby się zarumieniła, potem zmniejszyć ogień i na małym ogniu dusić przez 15min. 
Dodać uprzednio usmażoną cebulę, pieprz oraz sól do smaku i na wolnym ogniu smażyć jeszcze 5min. Na wszelki wypadek przed podaniem rozkroić największy kawałek i sprawdzić czy w środku nie jest surowy. Gotowe!
Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

29 komentarzy:

  1. Wątróbka wcale nie jest taka zdrowa. Można ją jeść, ale niezbyt często. Jak już, to tylko drobiową ( drób żyje krócej i nie zdąży zmagazynować tylu toksyn,co świnie ). Pamiętajmy o tym,ze wątroba magazynuje toksyny. Można znaleźć wiele innych bogatych w żelazo pokarmów nie zawierających tylu szkodliwych dla naszego zdrowia związków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To, że wątróbka jest niezdrowa, bo jest magazynem szkodliwych związków, to nieprawda, to zwykły mit. Jest magazynem i fabryką potrzebnych organizmowi związków. Poczytaj o tym "Anonimowy"... Podobnie jak wątróbka nie podobał ci się olej rzepakowy, ale jak zawsze nie podajesz konkretów tylko zwykły hejt...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam przepis, było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zebym tak mogla przekonac sie do watrobki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ją dobrze przyrządzić i ładnie podać, to smakuje (prawie) każdemu :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Może być jeszcze słonecznikowy RAFINOWANY lub oliwa z oliwek RAFINOWANA (nie tłoczona na zimno). Patrz http://triada-aspirynowa.blog.pl/2013/12/14/tluszcze-co-do-smazenia/

      Usuń
  6. No niestety, dla mnie watrobka tylko pieknie pachnie. Zachecona zapachem sprobowalam. No i niestety, nie dla moich kubkow smakowych :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak dla takiego smakosza jak ja na pewno podejdzie i zjem ze smakiem, mam pomysł na dzisiejszy obiad bo zdjęcia aż kuszą żeby tego dania spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! uwielbiam wątróbkę, niestety jako jedyna w domu więc bardzo rzadko mam okazję ją jeść:P

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj tak robiłam z tego przepisu tą wątróbkę bardzo smaczna wyszła i dobra. Dietetyczna taka która ma mało kalorii naprawdę polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Spróbuję. Od dawna staram się przekonać dzieci do wątróbki, póki co bezskutecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Cieszę się, że nie jestem jedynym wielbicielem wątróbki

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za pomysł na jutrzejszy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pamiętam jak moja mama taką robiła

    OdpowiedzUsuń
  15. Już dawno nie jadłam wątróbki, czas to zmienić

    OdpowiedzUsuń
  16. To smak mojego dzieciństwa, nie wygląda a smakuje

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja babcia robiła przepyszną wątróbkę

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja niestety nie lubię wątróbki :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Jedzonko to moja pasja, chętnie spróbuję tego dania

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja też nie jestem przekonany do podrobów, ale ta wątróbka wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Znienawidzone danie z dzieciństwa, a teraz ile bym dał za takie

    OdpowiedzUsuń
  22. Czytać o takich pysznościach w porze obiadu to głód murowany

    OdpowiedzUsuń
  23. A jak przekonać dzieci do wątróbki? u mnie to walka z wiatrakami

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja uwielbiam wątróbkę, podaną w każdej postaci! :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja pamiętam że w dzieciństwie nienawidziłem wątróbki

    OdpowiedzUsuń