poniedziałek, 19 maja 2014

Bezglutenowe i bezsalicylanowe ciasteczka ryżowe na ksylolicie

Kupiłem mąkę ryżową, żeby robić zakwas ryżowy do chleba gryczanego, ale na opakowaniu mąki widzę prosty, banalnie prosty przepis na ciasteczka ryżowe. Trzeba wypróbować...  Tym bardziej fascynujące są te ciastka, że pasują chyba do wszystkich diet bo są bez niczego - tylko ryż i olej!

Skład:
  • 2 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/3 szklanki ksylolitu (w oryginale cukier),
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego (w oryginale oliwa),
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej.
W misce wymieszać mąkę, sodę, sól i ksylolit, wszystko wymieszać. Dodać olej i mieszając powoli dodawać wodę do czasu aż uformuje się gęste ciasto.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je w odległości około 3cm od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - tak było w oryginale, ale mi konsystencja ciasta wyszła taka, że nie nadawała się do formowania kulek, zatem nakładałem je na blachę łyżką....
Przed wstawieniem do piekarnika lekko spłaszczyć kulki i piec w temperaturze 180C do zarumienienia, czyli około 25min. Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

UWAGA: Te same ciastka można wykonać jako przekąskę do piwa. Wówczas należy dać tylko szczyptę ksylolitu, a zwiększyć ilość soli oraz dodać przyprawy wg uznania.

2 komentarze:

  1. Nie jestem pewien, ale w przepisie wkradł się chyba błąd. Nie chodziło czasami o ksylitol? W tym momencie jest ksylolit.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, oczywiście. Coś takiego, jak ksylolit nie istnieje :)

    OdpowiedzUsuń