środa, 28 maja 2014

Kasza jaglana ze szpinakiem i burakiem ćwikłowym

Znowu jagła - to musi być zdrowe! Szpinak to witaminy i mikroelementy, jagła jest pożywna i nie ma glutenu, który jest utrapieniem dzisiejszego świata, a cebula nie dość, że smaczna, to pełna witamin i właściwości mikrobobójczych. Natomiast buraki czerwone - jeden z nich, w dzisiejszym daniu, występuje jako gość specjalny nie tylko nadają niepowtarzalny smak i wygląd daniu, ale i mają właściwości lecznicze:
  • działają pobudzająco,
  • zwiększają odporność organizmu za sprawą betaniny,
  • wspomagają leczenie nowotworów złośliwych,
  • ułatwiają trawienie,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
  • odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
  • wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek, zwalczają przeziębienia, są wskazane przy anemii i nerwicy...

  • Skład:
    • 450g szpinaku mrożonego,
    • 200g kaszy jaglanej,
    • 1 duża cebula,
    • 1 duży burak czerwony,
    • olej rzepakowy do smażenia,
    • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku.
    • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej i wegetariańskiej czy wegańskiej.

    Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie (na sypko). Szpinak rozmrozić (dla salicylanowców musi być mrożony, bo wówczas ma mało salicylanów). Cebule pokroić w kostkę i zarumienić na oleju, dodać rozmrożony szpinak, chwilę dusić razem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (uwaga dla salicylanowców: ostrożnie z ziołami i pieprzem!). Wsypać kaszę, wymieszać. Powtórnie doprawić. Wyłączyć palnik.

    Dodać uprzednio umytego i pokrojonego w kostkę surowego buraka, wymieszać. Gotowe! Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz