Dziś kolejne danie z serii ekspresowych i znów z niczego :). Wystarczy twaróg, słonecznik, makaron i... woda. Mimo, że proste i szybkie, to jest zaskakująco smaczne. Warto spróbować.
Skład:
Słonecznik uprażyć na patelni - trzymać na patelni bez tłuszczu aż zacznie brązowieć, przy tym mieszać. Uwaga, żeby nie spalić.
Na rozgrzanej po prażeniu patelni usmażyć na oleju posoloną cebulę pokrojoną w kostkę.
Słonecznik i cebulę wymieszać w jakimś głębokim naczyniu (musi się tam jeszcze zmieścić makaron). Do "mieszanki" po jej delikatnym przestudzeniu wkruszyć twaróg i dokładnie wymieszać. Porządnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Salicylanowcy uwaga na dużą ilość pieprzu - salicylany!
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale najlepiej al dente.
Po ugotowaniu makaron przecedzić, ale nie zalewać zimną wodą, tylko wrzucić do zmieszanej cebuli, słonecznika i twarogu - zamieszać. Powtórnie doprawić, jeśli "farsz" był zbyt delikatny.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą!
Skład:
- 250g makaronu (najlepiej jakichś karbowany, nie rurki),
- 250g twarogu chudego lub półtłustego,
- 120g słonecznika łuskanego,
- 1 duża cebula,
- olej rzepakowy do smażenia - kilka łyżek stołowych,
- sól, pieprz do smaku. Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej, wegetariańskiej, bezglutenowej (jeśli użyjemy makaronu ryżowego).
Słonecznik uprażyć na patelni - trzymać na patelni bez tłuszczu aż zacznie brązowieć, przy tym mieszać. Uwaga, żeby nie spalić.
Na rozgrzanej po prażeniu patelni usmażyć na oleju posoloną cebulę pokrojoną w kostkę.
Słonecznik i cebulę wymieszać w jakimś głębokim naczyniu (musi się tam jeszcze zmieścić makaron). Do "mieszanki" po jej delikatnym przestudzeniu wkruszyć twaróg i dokładnie wymieszać. Porządnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Salicylanowcy uwaga na dużą ilość pieprzu - salicylany!
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale najlepiej al dente.
Po ugotowaniu makaron przecedzić, ale nie zalewać zimną wodą, tylko wrzucić do zmieszanej cebuli, słonecznika i twarogu - zamieszać. Powtórnie doprawić, jeśli "farsz" był zbyt delikatny.
Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą!
Brzmi i wygląda pysznie. Muszę koniecznie wygospodarować trochę wolnego czasu i coś takiego skomponować.
OdpowiedzUsuńNa to nie trzeba czasu :)
UsuńJakoś apetycznie to nie wygląda ale zawsze można spróbować bo nie zawsze to co ładne dobrze smakuje :P
OdpowiedzUsuńTu nie o wygląd idzie, a o smak :)
UsuńWedług mnie średnio to wygląda:P Jakos mało apetycznie, dlatego chyba bym nie spróbował :P
OdpowiedzUsuńNie ma przymusu próbować - nie wiesz co tracisz! PYCHOTA!
UsuńBardzo smaczny pomysł na obiad a przy tym delikatna odmiana jeśli chodzi o zwykły makaron z serem.
OdpowiedzUsuńOj tak aż podeszło mi bardzo fajny i łatwy obiad można sobie zrobić i nie ma za dużo kalorii to jest plus bo właśnie zamierzam się odchudzać trochę.
OdpowiedzUsuńNie wygląda to za ciekawie powiem szczerze, ale może faktycznie jest dobre i zdecydowanei zdrowie.
OdpowiedzUsuńFajne! Przypomina babciny makaron z cynamonem tylko na słono :) a zamiast słonecznika można dać coś innego ?
OdpowiedzUsuńco tylko dusza zapragnie - upodobania kulinarne nie znają granic!
UsuńFajne przepisy, na pewno skorzystam! Polecam także pyszne http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/pomyslowy-przepis-na-skrzydelka-z-kurczaka-w-miodzie/
OdpowiedzUsuńfajny przepis, jutro robię i dam znać :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam - szybko i smacznie! dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper ;)
OdpowiedzUsuńfajne :)
OdpowiedzUsuń