czwartek, 9 stycznia 2014

Ekspresowa kasza dyniowo - porowa na garści

Kolejne ekspresowe danie głodnych ludzi pracy, wracających po znojnym dniu do domu, zamiast do restauracji. Tu nie podadzą pod nos, tu trzeba samemu przygotować i to bez chemii i gotowych półproduktów prosto z fabryki. Odpadają zatem gotowe dania, a mimo to ma być szybko i zdrowo! Czas leci, żołądek nie sługa - domaga się swego...

Skład:

  • 2 duże garści kaszy jęczmiennej,
  • 1 duża garść pestek dyni,
  • nać dużego pora,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie: niskosalicylanowej i wegetariańskiej.
Kaszę opłukać i ugotować, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeśli na opakowaniu nie ma o tym słowa, to 2 razy kaszę zalać wodą i przepłukać w garnku, wodę odlać, tak aby kasza pozostała na dnie garnka. Powtórnie kaszę zalać osoloną wodą, tym razem w proporcji 1:1 (wody do kaszy) i gotować na wolnym ogniu, aż nie wchłonie całej wody. Można pod koniec gotowania dodać odrobinę masła - rzecz gustu. Na patelni rozgrzać olej, wsypać pokrojoną w paski nać dużego pora (można pokrojonego całego pora, ale ja białą część zużyłem na inne danie, a w lodówce zostało mi tylko "zielone") oraz pestki dyni. Smażyć tak, żeby zeszklić pora, dodać ugotowaną kaszę. Podsmażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, doprawić do smaku. Gotowe. Szybko, smacznie i zgodnie z dietą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz