wtorek, 21 stycznia 2014

Randka na talerzu szarłatu z rzepą

Szarłat to istna pychota!
Zawsze najdzie mnie ochota.
Jeść go warto często
bo to pewne zwycięstwo
nad chorobą i nad głodem
nad czym jeszcze powiem potem...

Skład:
  • makaron z amarantusa (szarłatu),
  • 1 dorodna rzepa,
  • 1 średnia cebula,
  • natka pietruszki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej oraz bezglutenowej (uwaga na domieszki w makaronie!!!)
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę rzepę i smażyć do czasu zeszklenia - nie dłużej. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku solą i pieprzem (zalecam biały bo ma mniej salicylanów, choć czarny z umiarem też nie zaszkodzi), podsmażyć jeszcze chwilę i gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz