wtorek, 14 stycznia 2014

Ekspresowy por z ryżem na pestkach dyni

Pożywne i smaczne. Do przygotowania w ciągu paru minut. Tak naprawdę wszystko zależy od czasu potrzebnego do ugotowania ryżu. Wiem, że wszystkim się spieszy, ale nie polecam paraboiled, gdyż moim i zaprzyjaźnionych salicylanowców zdaniem, musi on mieć jakieś domieszki, bo mimo, że teoretycznie nie ma salicylanów ani konserwantów, to ewidentnie uczula tych bardziej wrażliwych na salicylany...

Skład:

  • 2 torebki ryżu naturalnego,
  • 1 por,
  • 3 garści pestek dyni,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej, bezglutenowej i wegetariańskiej.
Ryż ugotować. Białą część pora wraz z częścią biało-zieloną (tam gdzie liście jeszcze ściśle do siebie przywierają) pokroić w talarki i usmażyć na odrobinie oleju tak żeby się nie przyrumieniły, ale żeby się rozpadły. Do usmażonego pora dodać dynię i ugotowany ryż, zamieszać ze sobą. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz