wtorek, 10 września 2013

Sałatka ryżowa z tuńczykiem bez salicylanów


Skład:
– saszetka ryżu białego,
– puszka zielonego groszku,
– 1 duża słodka gruszka,
– puszka tuńczyka w sosie własnym (400g),
– średnia czerwona cebula,
– 1/2 cytryny,
– majonez własnej roboty do smaku,
– sól, pieprz biały do smaku.
Ryż gotujemy, odcedzamy i studzimy, po czym wsypujemy do misy. Dodajemy odsączony groszek, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę obraną gruszkę, odsączonego tuńczyka, 4 kopiaste łyżki majonezu (koniecznie własnej roboty, gdyż kupne mają dużo salicylanów). Wszystko dokładnie mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny (około 2 łyżek), solimy, pieprzymy (białym pieprzem – czarny ma dużo salicylanów), mieszamy. Kosztujemy i w zależności od potrzeby dodajemy majonezu lub/i przypraw.
Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz