wtorek, 3 września 2013

Błyskawiczna karpatka na jedną blachę

Składniki na ciasto:
– 1/2 szklanki wody,
– 1/4 kostki masła,
– 1/2 szklanki mąki pszennej,
– 3 jajka,
– 0,5 łyżeczki sody,
– cukier puder do posypania.
Danie odpowiednie dla diety niskosalicylanowej
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbić jajka, dodać sodę i zmiksować. Blachę o wymiarach 36/21cm (u podstawy) wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie używać papieru do pieczenia, gdyż ciężko potem papier oddzielić od ciasta).
Ciasto rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Ciasto, w miarę możliwości, studzić w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika przekroić na dwie równe części (jedna będzie spodem, a druga górą).
Składniki na krem:
– 1,5 szklanki mleka,
– 2/5 szklanki cukru,
– 1/4 kostki masła, (można więcej, gdy chcemy uzyskać bardziej maślany krem)
– 2 łyżki mąki pszennej krupczatki,
– 2,5 łyżek mąki ziemniaczanej,
– 2 jajka,
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na przygotowany spód (zostawiając po bokach wolne 2 cm – po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć pozostałym kawałkiem ciasta. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz