czwartek, 5 września 2013

Maślano – śmietanowe penne z kurczakiem (bez salicylanów)

Skład:
– ok. 0,5kg fileta z kurczaka,
– 4 łyżki mąki pszennej,
– 3 łyżki masła,
– 4 łyżki gęstej śmietany,
– woda, sól,
– makaron penne.
Fileta umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w mące. Na patelni roztopić masło i wrzucić kawałki mięsa. Smażyć, aż do uzyskania przez mięso białego koloru, następnie zalać wodą, tak aby przykryła wszystkie kawałki mięsa. Na małym ogniu dusić do czasu zgęstnienia sosu. Następnie posolić do smaku i dusić jeszcze przez chwilę, po czym dodać śmietanę (uprzednio wymieszaną w kubku z kilkoma łyżkami gorącego sosu, co zapobiegnie jej zważeniu).
Doprowadzić do wrzenia, po czym wyłączyć palnik.
Podawać z uprzednio ugotowanym makaronem typu penne (pióra). Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz