wtorek, 17 września 2013

Ziemniaki chrzanowo – maślane z koperkiem i ze śmietaną


Tym razem, pod wpływem akcji Moje Smaki z Michelem Moranem, postanowiłem zrobić danie kojarzące się z wiejskimi wakacjami u babci, czyli ziemniaczki na masełku z chrzanem. Mam nadzieję, że i Wam przypomną sielskie i rodzinne smaki, tym bardziej, że jak to na tym blogu, są nie tylko pyszne, ale i bez salicylanów! Zadowolą też wegetarian, których coraz częściej goszczę przy swoim stole i na swoim blogu…
Skład:
- 5 średnich ziemniaków,
– 2 łyżki śmietany 15%,
– 2 łyżki chrzanu tartego bez konserwantów,
– 1 mała cebula,
– łyżka masła,
– posiekana natka kopru,
– sól, pieprz biały do smaku.
Skład dostosowany do diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej).
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z pokrojoną w kostkę cebulą. Po ugotowaniu odlać wodę. Do garnka z odsączonymi ziemniakami dodać masło i koper. Wymieszać, tak aby masło się roztopiło, a ziemniaki się nie rozleciały, czyli nie siłowo, a z finezją. Następnie dodać śmietanę i chrzan tarty (jeśli ze słoika, to uważać, aby nie było konserwantów lub innej chemii spożywczej). Ponownie wymieszać. Otrzymamy pyszne ziemniaki otulone kołderką śmietanowo – chrzanową.
Można podawać jako przystawkę lub danie główne. Równie dobrze smakują na ciepło jak i w temperaturze pokojowej. Gotowe! Szybko, smacznie i beza salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz