czwartek, 26 września 2013

Bułki pszenne bez drożdży


Skład:

– 3 szklanki mąki pszennej,
– 150 ml mleka,
– 40 g masła,
– 2 jajka,
– 1 łyżeczka sody,
– 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, trochę mąki do podsypania.
Skład dostosowany do diety niskosalicylanowej (mało salicylanów i brak chemii spożywczej, z wyjątkiem sody, która jest nieszkodliwa).
Mąkę, sól i proszek wsypać do miski i mieszać razem, a następnie dodać zimne masło i rozetrzeć wszystko w palcach. Jajka roztrzepać z mlekiem, dolać do mąki. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 6 do 8 kawałków i z każdego zrobić wałek. Jeśli ciasto za bardzo się klei – blat na którym wyrabiamy wałki posypać delikatnie mąką.
Powstałe wałki (po 3) łączymy ze sobą plotąc warkocz. Można też uformować z nich okrąg i skręcić tak, aby otrzymać „ósemki”, a z krótkich wałków formować „zerówki”. Bułki, ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe! Szybko, smacznie i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz