niedziela, 22 września 2013

Ekspresowe dokarmienie zakwasu

Zakwas ok 2-3 godziny przed wypiekiem chleba, wyciągamy z lodówki i dokarmiamy, dodając do niego 200g mąki razowej 2000 oraz 200ml ciepłej wody przegotowanej. Woda nie może być zbyt gorąca, aby nie zabić dzikich drożdży – powinna być letnia (37-40°C). Oczywiście zakwas z lodówki i dodatki należy bardzo dokładnie wymieszać.
Zakwas wstawić na nagrzanego do 50°C i wyłączonego piekarnika – po jakiejś półtorej może dwóch godzinach będzie gotowy do dodania do ciasta chlebowego. Czy jest gotowy, można rozpoznać po tym, że zwiększył objętość, czasem nawet dwukrotnie oraz po pęcherzach powietrza, które widać przez ścianki słoika.
Sposób szczególnie przydatny na chłodne dni, gdy zakwas nie chce szybko brać się do roboty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz