środa, 3 lipca 2013

Krupnik na ziobrze


Składniki (9-10porcji):
- 6 żeberek,
- 1 pietruszka,
- 1 duży seler,
- 1 marchew,
- 1 por,
- 4 średnie ziemniaki,

- 1 szkl. kaszy jęczmiennej,
- 1/2 czosnku,
- 5 łyżek sosu sojowego (bez dodatków),
- sól,
- natka pietruszki,
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Żeberka umyć i gotować, na małym ogniu, w 4 litrach wody, przez 40 minut. Z powierzchni wywaru zdejmować łyżką pojawiające się „szumy”. Dodać wypłukaną kaszę i gotować ok. 10-15 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę, por również pokroić, wrzucić na patelnię. Wszystko poddusić na maśle przez kilka minut, następnie przełożyć do wywaru. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do gotującej się zupy. Gotujemy do czasu aż ziemniaki zmiękną. Wyłączamy palnik. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, doprawiamy do smaku solą. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowe. Smacznie, szybko i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz