czwartek, 11 lipca 2013

Szynka wlasnej roboty

Składniki:
- 1kg szynki,
- 1 czosnek,
- 1 cebula,
- 6 łyżek sosu sojowego bez dodatków,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól.
Szynkę dokładnie myjemy, wycieramy do sucha, nacieramy solą, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i oblewamy z każdej strony rozgniecionym czosnkiem wymieszanym z olejem i sosem sojowym, następnie obkładamy pokrojoną w plastry cebulą. Naczynie przykrywamy.
Tak przygotowaną szynkę należy odstawić do lodówki na noc.
Kolejnego dnia szynkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 1,5godz.
Gotowe. Smacznie, szybko i bez salicylanów!
Szynkę można pokroić w grube plastry i podać do obiadu na ciepło, a sos powstały z pieczenia polać na ziemniaki czy kaszę. Najlepsza szynka będzie po 2 -3 dniach w lodówce, trzymana w sosie, w naczyniu, w którym była przygotowana. Ja osobiście sos z szynki podałem z kaszą pęczakiem, wlewając poprostu sos do gotowego pęczaku. Było pysznie!
Można też szynkę ostudzić, pokroić w cieńsze plastry i wykorzystać jako wędlinę na chleb.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz