poniedziałek, 8 lipca 2013

Babka cytrynowa

Skład:
- 150g jogurtu naturalnego,
- 150ml oleju słonecznikowego,
- 3 jajka,
- 250g cukru,
- otarta skórka z 1/2 cytryny,
- 175g mąki pszennej,
- 100g skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cukru pudru do oprószenia.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Potrzebna będzie tortownica Ø22cm z kominem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka utrzeć z jogurtem i cukrem na jasną, puszystą pianę.
Wlewać powoli, cały czas mieszając olej, następnie dodać utartą skórkę cytryny.
Dodać mąkę i skrobię, wymieszać. Dodawać powoli pianę z białek i delikatnie mieszać łopatką.
Tortownicę smarujemy olejem, następnie napełniamy przygotowaną masą i pieczemy przez 35min. Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i czekamy 10min na wyjęcie ciasta z formy. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Szybko, smacznie i bez salicylanów!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz