czwartek, 4 lipca 2013

Wołowina z kalarepą


Skład (2 osoby):
- 0,5kg wołowiny,
- 100g makaronu pióra pełnoziarnistego,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1,5 kalarepy.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente (ok. 8 min). Przecedzamy przez durszlak, nie przelewamy zimną wodą – zostawiamy ciepły.
Wołowinę kroimy na kostki jeśli mamy część na pieczeń, jeśli gorszą, to mielimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy mieszając, aż zmieni kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do czasu aż wołowina przestanie puszczać soki. Dodajemy kalarepę pokrojoną w drobną kostkę lub cienkie piórka i mieszamy przez 2 min, potem dodajemy sosu sojowego (bez dodatków chemicznych i przypraw), znów mieszamy 1 min.
Gotowe! Smacznie, szybko i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz