poniedziałek, 15 lipca 2013

Zupa kalafiorowa

Skład:
– 1 mały kalafior,
– 1 cebula,
– 1/2 średniego selera razem z nacią,
– 4 ziemniaki,
– 1 marchew,
– 1/2 łyżeczki soli morskiej,
– odrobina białego pieprzu.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Obieramy i myjemy warzywa. Warzywa korzeniowe kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby przykryła warzywa). Kalafior dzielimy na drobne różyczki. Po zagotowaniu warzyw wrzucamy kalafior do garnka, uzupełniamy wodę, żeby kalafior był w całości w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy oraz pokrojone liście selera – do smaku (możemy dodać białego pieprzu tylko odrobinę, gdyż ma salicylany, co prawda mniej niż czarny, ale zawsze!). Gotowe. Smacznie, szybko i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz