środa, 17 lipca 2013

Bezsalicylanowa fasolka orzechowa


Skład (2 osoby):
-  700g żółtej  fasolki szparagowej,
- 2 garści łuskanych orzechów laskowych,
- 3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego,
- 2 do 4 ząbków czosnku (zależy od gustu),
- garść startego sera żółtego gouda bez konserwantów i barwników,
- pęczek natki pietruszki,
- sól morska.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej.
Podczas gotowania fasolki przygotowujemy masę – farsz pesto.
Rozcieramy w moździerzu orzechy, do orzechów dodajemy tarty ser żółty (można go zetrzeć  na tarce bezpośrednio do przygotowanych orzechów) oraz pokrojoną natkę. Mieszamy, następnie dodajemy zgnieciony czosnek, olej oraz sól (ewentualnie odrobinę pieprzu białego – pieprz biały ma co prawda mniej salicylanów niż czarny, ale z ilością należy bardzo ostrożnie – dlatego odrobinę!).
Fasolkę gotujemy w wodzie z solą, aż do osiągnięcia umiarkowanej miękkości. Należy uważać, żeby nie rozgotować. Tak przygotowaną z fasolkę odlewamy i wrzucamy gorącą do przygotowanej uprzednio pesto. Mieszamy ostrożnie. Gotowe! Smacznie, szybko i bez salicylanów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz