piątek, 12 lipca 2013

Błyskawiczne puree z selera


Skład (2 osoby):
- póltora dużego selera,
- natka pietruszki,
- opcjonalnie 2 łyżeczki masła,
- sól morska.
Danie odpowiednie w diecie niskosalicylanowej
Pokrojone drobno korzenie selera zagotowujemy w osolonej wodzie. Po zmięknięciu selera, wodę odlewamy do odrębnego garnka. Seler wykładamy do naczynia, w którym go blendujemy lub tłuczemy – rzecz gustu. Jeśli mamy ochotę dodajemy masło, jeśli nie, możemy zjeść bez masła – dietetyczniej.
Seler wykładamy na talerz, posypujemy rozdrobnioną natką pietruszki. Gotowe. Smacznie, szybko i bez salicylanów.
Wywar z selera doskonale nada się jako bulion warzywny do kolejnej zupy, nie warto go wylewć, lecz odstawić do lodówki lub zamrozić w worku do mrożenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz